Podium
NTR

ARD Muziekconcours bezuinigt fors

foto: Dominik Scythe Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. ARD Muziekconcours bezuinigt fors

Het prestigieuze ARD Muziekconcours gaat fors bezuinigen. De organisatie die bestaat uit verschillende regionale Duitse omroepen halveert de bijdrage voor haar eigen concours in 2025. Volgens de Duitse Muziekraad staat de reputatie en zelfs het voortbestaan van het concours op het spel.

Afgelopen maandag ging de 72e editie van de ARD Musikwettbewerb van start, maar het concours wordt overschaduwd door de aangekondigde bezuiniging. Van jaarlijks 740.000 euro slinkt de bijdrage in 2025 tot 370.000 euro. Hoe het daarna verder gaat, is nog ongewis.

De voorzitter van de Duitse Muziekraad reageert kritisch op de bezuinigingen. "De Muziekraad roept de directie van de ARD op om het voortbestaan van het prestigieuze concours te verzekeren door middel van adequate en permanente financiering. De reputatie van het concours dat al meer dan 70 jaar bestaat, staat op het spel."

De Frankfurter Allgemeine Zeitung meldt dat een woordvoerder van de Bayerischen Rundfunk dat de editie van 2025 gewoon doorgaat en dat 2026 ook niet van de baan is. Als oprichter van het concours verhoogt die omroep haar eigen bijdrage om de editie van 2025 door te kunnen laten gaan.

Toekomst

In het voorjaar bespreken de gezamenlijke omroepen van de ARD hoe het concours er de komende jaren uit zal zien. Eén gevolg van de bezuinigingen is volgend jaar in elk geval al merkbaar: de vier instrumentcategorieën per jaar worden teruggebracht naar drie. De kans bestaat ook dat een aantal van de categorieën helemaal geschrapt worden. Dat zou dan waarschijnlijk gaan gelden voor orgel, gitaar en blaaskwintet.

Springplank

Het ARD Muziekconcours bestaat al sinds 1952. De wedstrijd vindt ieder jaar plaats in München en ieder jaar krijgen andere instrumenten de kans om mee te dingen naar de prijs. Onder de oud-deelnemers van het concours zijn allerlei artiesten die later een internationale carrière kregen. Onder meer sopraan Jessye Norman en cellist Sol Gabetta deden mee, net als de Nederlanders bas-bariton Robert Holl en violist Emmy Verhey.

In de editie van 2023 zijn er ook weer Nederlanders van de partij. Harpist Maria Anna Hofman, de Israëlische contrabassist Naomi Shaham die aan het Conservatorium van Amsterdam studeerde en het Nederlands-Spaanse Albéniz Pianotrio.

Ster advertentie
Ster advertentie