Podium

Martin Fondse nieuwe Componist des Vaderlands

NTR
foto: Michiel van Nieuwkerkfoto: Michiel van Nieuwkerk
  1. Klassiekchevron right
  2. Martin Fondse nieuwe Componist des Vaderlands

Pianist, componist en dirigent Martin Fondse is de nieuwe Componist des Vaderlands. Volgens de jury is de 54-jarige Fondse "een veelzijdige duizendpoot, die met zijn composities en persoonlijkheid een brede doelgroep kan bereiken en voor zich winnen".

Fondse stond in de afgelopen jaren als pianist en vibrandoneonist aan de leiding van diverse ensembles. Zijn composities zijn een combinatie van verschillende stijlen, zoals pop, jazz, klassiek en moderne dancemuziek.

Verder componeerde en arrangeerde Fondse voor onder anderen Gregory Porter, het Metropole Orkest, Christina Branco en Basement Jaxx. Hij werd meermaals onderscheiden voor zijn werk. Zo kreeg hij in 2012 een Edison Award en in 2017 de Boy Edgar Prijs.

De jury van de Componist des Vaderlands roemt Fondses humoristische stijl en noemt hem een echte muzikale verbinder. "Martin werkt samen met de meest uiteenlopende culturele muzikale achtergronden in diverse disciplines zonder zijn eigen identiteit te verliezen."

M

In het programma M schoof de opvolger van de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki aan, inclusief onze Jet Berkhout. Bekijk de aflevering:

Nieuwsgierigheid

Fondse is de vierde Componist des Vaderlands, een functie die in 2014 in het leven werd geroepen door muziekauteursrechtenorganisatie Buma Cultuur.

De bedoeling is dat de laureaat als boegbeeld van eigentijdse Nederlandse muziek twee jaar met eigen composities inspeelt op ontwikkelingen in de samenleving. Fondse weet al wat zijn uitgangspunt gaat zijn: nieuwsgierigheid.

Quote

Verder kijken dan het eerste gezicht. Er is altijd nog iets waardevols, van betekenis, verrassends om de hoek.

Martin Fondse

Advies

Aan het einde van zijn interview in M had Fondse nog een advies voor het kabinet, dat overweegt om de cultuursector te sluiten tijdens de naderende lockdown:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bron: nos.nl

Ster advertentie
Ster advertentie