Podium
NTR

Ernst von Siemens Musikpreis 2022 voor Olga Neuwirth

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Ernst von Siemens Musikpreis 2022 voor Olga Neuwirth

De Ernst von Siemens Musikpreis gaat dit jaar naar de Oostenrijkse componist Olga Neuwirth. De prijs, ter waarde van 250.000 euro, wordt ieder jaar uitgereikt aan een componist of musicus die een bijzondere prestatie heeft geleverd in de klassieke muziek.

De stichting die de prijs uitreikt noemt Neuwirth ‘een van de meest invloedrijke componisten van haar tijd, die in haar werken feministische thema’s op een multimediale manier uitdraagt. Daarmee slaat ze radicaal nieuwe wegen in en geeft ze de hedendaagse muziek een nieuw gezicht’.

Neuwirth die bekend staat om haar maatschappelijke engagement en strijd voor vrouwenemancipatie, won afgelopen jaar ook een andere grote prijs, Grawemeyer Award, voor haar opera 'Orlando' die in 2019 in première ging. De opera is gebaseerd op de gelijknamige roman van Virginia Wolf, waarin een jongeman op zekere dag ontwaakt in een vrouwenlichaam.

De componist zegt in een interview uit 2020 met Preludium, het magazine van het Concertgebouw:

Quote

Ik noem mijn muziek graag ‘androgyn’, onpuur, stijlverbuigend, een kunst tussen alles in. Het sublieme en het banale zijn vermengd. Ik wil me niet op één betekenis vastpinnen en ben niet geïnteresseerd in polijsten en afvlakken. Ik ga daarheen waar het pijn doet, maar ook waar je kippenvel van krijgt, omdat muziek je nooit koud mag laten. We leven niet in Hollywoodverhalen – die overigens meestal saai en moreel verwerpelijk zijn.

Olga Neuwirth
Ster advertentie
Ster advertentie