Podium
NTR

Cellist Joshua Hassler-Forest (16) over Concertgebouworkest Young

foto: Milagro Elstak
  1. Klassiekchevron right
  2. Cellist Joshua Hassler-Forest (16) over Concertgebouworkest Young

Twee weken lang repeteerden 85 jonge musici uit heel Europa met musici van het wereldberoemde Concertgebouworkest. Met als finale een concert in het even beroemde Concertgebouw. Cellist Joshua is een van de gelukkigen.

Joshua's eerste kennismaking met de cello was bij een open dag in de plaatselijke muziekschool. "Ik was pas vier, maar meteen verliefd." Een jaar later kreeg hij zijn eerste lessen. Inmiddels heeft Joshua al een tijdje les van Maarten Mostert.

Moest je auditie doen voor dit Concertgebouworkest Young?

Ja, ik moest een filmpje opsturen met fragmenten uit stukken die we doen en een solostuk spelen. Daarnaast moesten we ook een referentie opgeven.

Jullie verblijven allemaal in Ede. Hoe verloopt je dag?

We zijn met 85 studenten, heel fijn om op een plek te zijn met elkaar.
We repeteren elke ochtend, middag en avond. Het is best intensief. Onze repetities doen we met onze eigen sectie, in mijn geval, met cellisten. Daarnaast spelen we ook kamermuziek.

Hoe bevalt het spelen in een groot orkest?

Daar heb ik nog niet veel ervaring mee, dus dit is heel leerzaam. Morgen spelen we het Vioolconcert van Bruch, mijn favoriet. Gisteren en vandaag hebben we gerepeteerd met de solist, María Dueñas, zij is ook nog jong. Het was heel mooi. Wat ik daarvan leer: wachten en heel zacht spelen. In het tweede deel speelt de solist zelf al heel stil, dan moeten wij nog stiller spelen. Onze dirigent, Andrés Orozco-Estrada, hield ons goed in de gaten en gebaarde heel duidelijk dat we zacht moesten spelen. Hij is heel energiek en haalt veel moois naar boven.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?

Het belang van 'mengen'. Mijn eigen klank mengen met de klank van andere musici, niet alleen je eigen ding doen. Je moet erop vertrouwen dat het goed klinkt. Iedereen denkt aan elkaar, dat is mooi.

Concertgebouworkest Young
Woensdag 23 augustus om 20.00 in Concertgebouw Amsterdam
Vrijdag 25 augustus om 19.00 in Konzerthaus Berlin


Ster advertentie
Ster advertentie