Podium
NTR

Gouden opnamen van Mariss Jansons

foto: Marco Borggrevefoto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Gouden opnamen van Mariss Jansons

Op vrijdag 14 januari zou dirigent Mariss Jansons 80 zijn geworden. Tot zijn dood in 2019 was hij een gepassioneerd dirigent. Hij was van 2004 tot 2015 chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Deze week draaien wij in Podium zijn mooiste opnamen.

Mariss Jansons werd in 1943 geboren in Riga, Letland. Dat was tijdens de onderduikperiode van zijn ouders. Zijn vader was operadirigent in Riga en dat kan verklaren dat Jansonss al op 3-jarige leeftijd zijn ambities kenbaar maakte. In een interview vertelde hij hoe het begon: “Ik ben opgegroeid in deze sfeer. Ik bracht de hele dag door in het operahuis. Toen ik thuiskwam begon ik te dirigeren. Mijn boeken waren mijn partituur, een stuk hout mijn dirigeerstok en ik verkleedde mij en deed alsof het mijn concertkleren waren. Ik was helemaal enthousiast over het beroep. Er zijn nog foto’s van!”

Toen Mariss Jansons 13 jaar was, verhuisde het gezin naar Leningrad. Zijn vader had daar een benoeming gekregen als tweede dirigent van het Leningrad Philharmonisch Orkest, waar Yevgeny Mravinsky chef-dirigent was. Mariss Jansons studeerde cum laude af aan het conservatorium van Leningrad. Daarna studeerde hij verder, onder meer bij Herbert von Karajan. In 1973 werd Mariss Jansons – net als zijn vader – de assistent van Mravinsky.

In 1979 werd hij chef-dirigent van het Philharmonisch Orkest van Oslo. Hij behield die positie tot en met 2002. Met dat orkest maakte hij prachtige opnamen van onder meer symfonieën van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Dmitri Sjostakovitsj. In 2003 werd hij chef-dirigent van het orkest van de Bayerischen Rundfunk.

Mariss Jansons maakte in 1988 zijn debuut bij het Concertgebouworkest, waar hij in 2004 chef-dirigent werd. Bij zijn aantreden in Amsterdam in september 2004 dirigeerde hij Ein Heldenleben van Richard Strauss – dat Strauss opdroeg aan Willem Mengelberg, één van de illustere voorgangers van Jansons bij het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2008 werd het Concertgebouworkest door een internationaal panel van muziekjournalisten uitgeroepen tot 'The World’s Greatest Orchestra'. In 2015 beëindigde Jansons zijn contract in Amsterdam wegens gezondheidsredenen, maar al snel kwam hij terug in Amsterdam als gast-dirigent.

In 2016 overleed hij op 76-jarige leeftijd. Hij had al langere tijd problemen met zijn gezondheid en moest steeds vaker concerten afzeggen.

Gouden opnamen: Mariss Jansons - maandag

Dinsdag

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Symfonie nr.6

Gouden opnamen: Mariss Jansons - dinsdag

Woensdag

Johannes Brahms - Symfonie nr.1

Gouden opnamen: Mariss Jansons - woensdag

Donderdag

Richard Strauss - Don Juan

Gouden opnamen: Mariss Jansons - donderdag

Ster advertentie
Ster advertentie