Podium
NTR

Bibliotheek Ton Koopman naar Gent

  1. Klassiekchevron right
  2. Bibliotheek Ton Koopman naar Gent

Het internationaal gerenommeerde Orpheus Instituut uit Gent verwerft de prestigieuze bibliotheek van Ton Koopman. Koopman verkreeg wereldfaam als organist, klavecinist, dirigent, muziekpedagoog en onderzoeker. Hij is tevens een van de pioniers van de oude muziekbeweging. In de loop van zijn zestigjarige carrière verzamelde Koopman een imposante collectie boeken en bladmuziek.

Onder de duizenden drukken en handschriften bevindt zich uniek materiaal, waaronder een tot voor kort onbekende cantate van Händel. Naast deze historische bibliotheek met werken uit de vijftiende tot en met de negentiende eeuw verzamelde Koopman ook nog eens duizenden moderne boeken en tijdschriften over de barokmuziek- en cultuur. Bijzonder is dat veel van zowel de oude als de moderne boeken uitvoerig zijn geannoteerd door de musicus.

Het Orpheus Instituut is blij met de felbegeerde collectie: “Het gaat over een echte werkbibliotheek met een schat aan praktijkgerichte literatuur en partituren. Deze collectie is een droom voor elke uitvoerder van barokmuziek.” Koopmans collectie krijgt een plek in het achttiende-eeuwse Koetshuis, gelegen naast het Instituut.

Ster advertentie
Ster advertentie