Podium
NTR

The English Concert vereeuwigt Händel in megaproject

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Klassiekchevron right
  2. The English Concert vereeuwigt Händel in megaproject

The English Concert is een ambitieus project gestart. Het Londense barokorkest gaat de komende jaren alle muziek van Georg Friedrich Händel opnemen. De video- en audio-opnamen komen op internet, vrij beschikbaar voor iedereen.

Handel for All

Het project heet Handel for All, Händel voor iedereen. De digitale bibliotheek zal bestaan uit opnames van 42 opera's, 25 oratoria, meer dan 100 cantates, concerto’s en nog veel meer. Het moet een grondige verkenning worden van het werk van de componist. Het orkest belooft uitgebreide informatie over de muziek en opnamen waarbij partijen zijn weggelaten. Dan kun je meespelen op je eigen instrument. Op het platform komen ook nieuwe interpretaties van bekende stukken. De afgelopen maanden heeft The English Concert op YouTube de eerste opnames uitgebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artistiek leider en dirigent van het orkest, Harry Bicket: "Händel heeft ons een schat nagelaten en we willen verzekeren dat onze en volgende generaties toegang hebben tot zijn muziek van de hoogste kwaliteit". Het hele repertoire wordt gespeeld op authentieke instrumenten. Het project moet over vijf jaar klaar zijn, maar de eerste cellist van het orkest, Joseph Crouch, zegt al dat de kans groot is dat het uitloopt.

Coronacrisis als aanleiding

Aanleiding voor het project was juist een dieptepunt voor de cultuursector: de lockdowns tijdens de coronapandemie. "Een orkest dat niet werkt, niet samen speelt, geen muziek maakt, niet live optreedt, stopt met een orkest te zijn", zegt Bicket. "Uit noodzaak gingen we nadenken over de manier waarop mensen muziek consumeren en hoe dat verandert. We gingen veel streamen en investeren in apparatuur, en toen kwam het idee om een soort digitale bibliotheek of archief te bouwen. Dat werd al snel: laten we al het werk van Händel doen".

All of Bach

De Nederlandse Bachvereniging is al eerder begonnen met een soortgelijk project. Maar dan rond de muziek van Johann Sebastian Bach: All of Bach.

Ster advertentie
Ster advertentie