Podium

Pianist en componist Jörg Demus overleden

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist en componist Jörg Demus overleden

In de nacht van dinsdag 16 op woensdag 17 april is de Oostenrijkse pianist en componist Jörg Demus gestorven. Zijn talent werd vroeg ontdekt. Op z’n elfde al werd hij toegelaten tot het conservatorium in Wenen, waar hij piano, compositie en directie studeerde. Hij studeerde af op z’n 17e.

Demus ontwikkelde zich vervolgens als solist. Hij speelde veel muziek uit de klassieke periode, maar hield ook van oude muziek en historische instrumenten. Bekend is zijn persoonlijke interpretatie van muziek van Johann Sebastian Bach. Demus werd ook gewaardeerd als liedbegeleider. Hij werkte met grote zangers als Elly Ameling, Elisabeth Schwarzkopf en Dietrich Fischer-Dieskau. Als componist schreef hij onder meer sonates voor viool en piano, piano solostukken en liederen.

Jörg Demus is 90 jaar geworden.

MEER INFORMATIE

Luister naar een legendarisch Schubert-recital uit 1980 van Jörg Demus samen met Dietrich Fischer-Dieskau

Schubert-recital door Dietrich Fischer-Dieskau

Opnamedatum

zaterdag 09 december 1989

Omroep

TROS

Componisten

Franz Schubert

Uitvoerenden

Dietrich Fischer-Dieskau (bariton), Jörg Demus (piano), Goethe, Johann Wolfgang von (Tekstschrijver), Bruchmann, Franz von (Tekstschrijver), Mayrhofer, Johann (Tekstschrijver), Goethe (Tekstschrijver), Bauernfeld (Tekstschrijver), Ludwig (Tekstschrijver), Rellstab (Tekstschrijver)

Locatie

Concertgebouw Grote Zaal, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie