Podium
NTR

Arvo Pärt ontvangt Polar Music Prize 2023

foto: ANP / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Arvo Pärt ontvangt Polar Music Prize 2023

De Estse componist Arvo Pärt ontvangt de Polar Music Prize 2023. Deze Zweedse onderscheiding geldt als de onofficiële Nobelprijs voor de muziek en wordt jaarlijks uitgereikt aan musici uit de klassieke muziek en de popmuziek.

De jury over de componist:

"Arvo Pärt, geboren in Estland in 1935, is een van de meest ongelooflijke componisten die de wereld ooit heeft gezien, en zijn prachtige muziek heeft een wereldwijd publiek geraakt. Sinds de jaren zestig is zijn werk van grote betekenis. Niet alleen via opnames en concerten, maar ook via films en theaterproducties."

Gerelateerde podcast

Het pad van Pärt

Het pad van Pärt

Pärts oeuvre is rijk en veelzijdig, met veel grootschalige composities voor koor en orkest, vier symfonieën en werken voor solisten en orkest, evenals talrijke koorwerken en kamermuziek. Pärt trad in de jaren zeventig toe tot de orthodoxe kerk en sindsdien zijn de meeste van zijn werken gebaseerd op liturgische teksten en gebeden.

De Polar Music Prize gaat dit jaar ook naar de Benins-Franse zangeres Angélique Kidjo en de Britse rockmuziekproducent Chris Blackwell. De prijzen te waarde van zo'n 50 duizend euro worden op 23 mei uitgereikt in Stockholm.

Ster advertentie
Ster advertentie