Podium
NTR

Brief Mozart blijkt te duur bij veiling

foto: NPO Klassiek
  1. Klassiekchevron right
  2. Brief Mozart blijkt te duur bij veiling

Het werd al maanden van te voren aangekondigd: de veiling van een persoonlijke brief van Wolfgang Amadeus Mozart uit de tijd dat hij verloofd was met Constanze Weber. Op 6 juli was het zover. De opbrengst? Niets.

De brief ging onder de hamer bij Christie's in Londen. Dat schatte de waarde lag tussen de 300.000 en 500.000 Britse pond (ongeveer 350.000 en 580.000 euro). Maar de biedingen waren simpelweg te laag. Niemand bood de minimale prijs van 240.000 Britse pond (ongeveer 280.000 euro).

Terwijl de brief wel een bijzonder inkijkje geeft in Mozarts liefdesleven. Hoewel hij voor opera’s samenwerkte met verschillende librettisten, had hij best zijn privéleven als onderwerp kunnen nemen.

(lees verder onder de video)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Constanze

In de tijd dat Mozart de brief schreef, was hij verloofd met Constanze Weber. Zij kenden elkaar al wat jaren en woonden samen in zijn appartement. Maar de twee waren nog niet getrouwd. Op steun van zijn streng katholieke familie hoefde Mozart niet te rekenen, noch van zijn toekomstige schoonmoeder. Die stond op het punt de politie te sturen om haar ongehuwde dochter terug te halen, met mogelijk desastreuze gevolgen voor Mozarts reputatie.

Ten einde raad schreef Mozart twee kantjes vol aan zijn goede vriendin de barones Martha Elisabeth von Waldstätten: "Ik weet geen betere oplossing dan morgenochtend met Constanze te trouwen – vandaag zelfs nog, als het kan." Het advies wachtte hij niet af. Diezelfde dag nog trouwden Mozart en Constanze en zij bleven samen tot zijn dood in 1791.

Of en wanneer de brief nog eens onder de hamer gaat is niet bekend.

Ster advertentie
Ster advertentie