Podium
NTR

Johannes Vermeer Prijs voor Janine Jansen

  1. Klassiekchevron right
  2. Johannes Vermeer Prijs voor Janine Jansen

Violiste Janine Jansen ontvangt de Johannes Vermeer Prijs 2018, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De prijs is toegekend door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven.
Jansen ontvangt de prijs ‘voor de fenomenale wijze waarop zij invulling geeft aan haar uitvoerend kunstenaarschap.’

De jury, onder voorzitterschap van Els van der Plas, prijst Jansens internationale carrière. ‘Haar muzikale interpretaties raken aan het geniale en oogsten unaniem bewondering en respect van publiek en collega-musici. Janines talent, kwaliteit, toewijding, inzet en liefde voor het vak van violist maken haar tot een wereldster. Janine Jansen is daarnaast een rolmodel voor jonge musici.’

Afgelopen seizoen was Jansen Artist in Residence in Carnegie Hall in New York. Komend seizoen treedt Janine Jansen op met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev, het London Symphony Orchestra o.l.v. Sir Simon Rattle en met de Wiener Philharmoniker o.l.v. Bernard Haitink.

Met de Johannes Vermeer Prijs ontvangt Janine Jansen 100.000 Euro, en dat mag ze besteden aan een speciaal project binnen haar werkterrein.

Maandag 29 oktober wordt de prijs uitgereikt in De Ridderzaal in Den Haag.

Janine Jansen en muzikale vrienden
Beluister dit schitterende concert van Janine Jansen en haar muzikale vrienden Thorleif Thedéen en Alexander Gavrylyuk. Op 25 september 2017 speelden ze deze meeslepende pianotrio's van Rachmaninov en Sjostakovitsj in het Muziekgebouw Frits Philips.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

maandag 25 september 2017

Omroep

MAX

Componisten

Dmitri Sjostakovitsj, Sergej Rachmaninov

Uitvoerenden

Alexander Gavrylyuk (piano), Janine Jansen (viool), Thorleif Thedéen (cello)

Tijdperken

Moderne muziek

Locatie

Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven

Ster advertentie
Ster advertentie