Podium
NTR

Eerbetoon aan de vriendschap met Louis Andriessen

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Eerbetoon aan de vriendschap met Louis Andriessen

Op zaterdag 1 juli was het twee jaar geleden dat componist Louis Andriessen overleed. Musicoloog Elmer Schönberger schreef met het boek Keten en stompen een eerbetoon aan zijn vriendschap met de componist. De auteur was in Podium te gast om erover te praten.

Schönberger begint met de titelverklaring. "Keten en stompen zijn twee worden die Andriessen vaak gebruikte. Keten is alles wat het leven de moeite waard maakt: samen eten, op vakantie gaan, whisky drinken. Eigenlijk alles, maar dan de uitbundige variant ervan. En stompen is 4-handig-pianospelen, iets wat we vaak deden."

Huiselijke variant

Louis Andriessen had twee kanten benadrukt Schönberger. "Hij was in de eerste plaats de professionele componist, die zich naar de buitenwereld toe vaak groter en stoerder presenteerde dan hij eigenlijk was. Maar hij was ook de jongen uit een groot katholiek gezin. Ik zag zelf liever de niet-uitvergrote versie van Andriessen, de meer huiselijke variant."

foto: Uitgeverij Prometheus

Completer beeld

De auteur vond het niet lastig om dat op te schrijven. "Als dierbare vriend heb je naast wederzijds respect ook kritiek op elkaar. Dat hoort bij een goede vriendschap." Schönberger laat zien wat de componist voor hem betekende. "Met dit boek wilde ik een completer beeld van Andriessen geven. Het is geen biografie geworden, maar een verzameling herinneringen aan de vriend die ik mis."

Quote

Als dierbare vriend heb je naast wederzijds respect ook kritiek op elkaar. Dat hoort bij een goede vriendschap

Elmer Schönberger

Gedeelde liefde voor Stravinsky

Schönberger en Andriessen deelden een liefde voor de muziek van Igor Stravinsky. "We wilden het boek over Stravinsky schrijven dat nog niet bestond", zegt hij over het gezamenlijke idee. "We hebben niet gewacht tot we oud en wijs waren, maar hebben het gewoon meteen gedaan."

Het resultaat verscheen in 1983 met Het apollinisch uurwerk. Het boek is alleen nog antiquarisch te krijgen. Om een indruk te krijgen valt op de website van DBNL een fragment te lezen. Elmer Schönberger schreef jarenlang over muziek voor Vrij Nederland. Ook veel van die artikelen zijn terug te vinden bij DBNL.

Lees meer over het boek Keten en stompen van Elmer Schönberger.

Ster advertentie
Ster advertentie