Podium
NTR

Goedgekeurde wet VS: muziek als speerpunt defensiebeleid

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Goedgekeurde wet VS: muziek als speerpunt defensiebeleid

Als we afgaan op het nieuws, kan een oorlog niet zonder wapens: Polen wil tanks leveren aan Oekraïne. De Verenigde Staten sturen het land Patriot-raketten. Maar in het Amerikaanse defensiebeleid voor 2023 wordt een opvallend nieuw onderdeel genoemd: de 'PEACE For Music Diplomacy Act'. Dat is een wet die moet leiden tot meer onderling begrip en vrede door middel van muziek.

Congres en Senaat keurden de wet in december 2022 goed, zo melden Amerikaanse media. De Music Diplomacy Act moet het ministerie van Buitenlandse Zaken ertoe aanzetten vaker muzikale initiatieven te ondersteunen die bijdragen tot wederzijds begrip. Dat kan gaan om een prijs voor artiesten die oproepen tot vrede. Of om ondersteuning van vluchtelingen die bij hun vlucht een muziekopleiding in hun moederland moesten afbreken.

"Muziek helpt om relaties op te bouwen", zegt een van de drijvende krachten achter de wet. "Maar muziek kan ook de aandacht vestigen op problemen en mensen informeren over dingen waar ze misschien geen aandacht aan besteden".

De focus op de verbindende kracht van muziek is niet nieuw. Wél dat het een onderdeel is van het defensiebeleid.

President Biden moet de defensieplannen overigens nog goedkeuren.

Ster advertentie
Ster advertentie