Podium

Fang Zhang wint BBC Young Musician Award
NTR

  1. Klassiekchevron right
  2. Fang Zhang wint BBC Young Musician Award

Afgelopen weekend heeft de 17-jarige percussionist Fang Zhang de BBC Young Musician Competition gewonnen. Hij is de tweede slagwerker die deze prijs in de wacht sleept. Fang Zhang is geboren in China en studeert momenteel aan de Chatham’s Music School in Manchester.

Fang Zhang nam het in de finale op tegen hoornist Annemarie Federle en hoboïst Ewan Millar. De drie finalisten speelden een soloconcert met de BBC Philharmonic onder leiding van Mark Wigglesworth. Zhang koos voor Prism Rhapsody: een marimbaconcert van de Japanse componist Keiko Abe, waarin hij met 6 stokken tegelijkertijd moest spelen.

De juryvoorzitter zei over zijn optreden: “Fang Zhang koos ervoor op 1 instrument te spelen, maar ontlokte er een caleidoscoop uit van kleuren en expressie die de jury diep ontroerde. Het was een voorrecht om als één van de weinige mensen zijn optreden live te horen.”

De BBC Young Musician Award wordt sinds 1978 elke 2 jaar uitgereikt aan een talentvol jong musicus. Vorig jaar vonden de voorrondes en de halve finale plaats vóór de lockdown. Helaas kon de finale toen niet gehouden worden – die vond dit jaar plaats. De 3 finalisten hebben dus een jaar gewacht op hun finale.

Eerdere winnaars zijn onder meer cellist Sheku Kanneh-Mason en violiste Nicola Benedetti.

Foto: BBC

Ster advertentie
Ster advertentie