Podium
NTR

Schilderijen en muziek van de Nederlandse Chopin

foto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Schilderijen en muziek van de Nederlandse Chopin

Het klinkt als een goed bewaard geheim: een Zeeuwse kunstschilder die preludes componeerde in de stijl van Chopin. In Middelburg is in de weekenden van augustus en september een tentoonstelling te bezoeken over de kunstenaar Gerard von Brucken Fock (1859-1935). Dan kun je kennis maken met zijn schilderen en muziek. In Podium spreken we met zijn biograaf Eric Matser.

"Wat gebeurt er met mij? Waarom vind ik dit zo waanzinnig interessant?" Het waren vragen die Matser zichzelf stelde toen hij las over het leven van Gerard von Brucken Fock. Hij kocht bij een veiling een schilderij van hem. En als amateurcellist ontdekte hij de cellosonate van dezelfde kunstenaar. Het was voor Matser het moment om zich te verdiepen in zijn leven.

Publieke werken

"Ik kan zijn levensverhaal het beste vergelijken met de roman Publieke werken van Thomas Rosenboom, daarin zit ook zo'n dromerige naargeestige sfeer. Dat vond ik gelijk heel fascinerend." Rosenboom schrijft over de Amsterdamse vioolbouwer Walter Vedder, wiens huis eind negentiende eeuw steeds verder wordt ingeklemd door het Victoria Hotel. In dezelfde periode groeit Gerard von Brucken Fock op in het Kasteel Ter Hooge vlakbij Middelburg.

Muziek uit liefde

Het was het vooral de cellosonate die Matser raakte. "Ik viel van verbazing van mijn stoel van kwaliteit van dat stuk", zegt hij. "Het is de beste Nederlandse cellosonate uit de negentiende eeuw." Matser maakte kennis met steeds meer werken uit zijn oeuvre. "Of hij nu wereldlijke of religieuze muziek schreef, het was hem hoorbaar allemaal om de liefde te doen."

Chopin

De muziek van Von Brucken Fock kon op veel bijval rekenen van tijdgenoten Willem Mengelberg, Julius Röntgen en Edvard Grieg. De laatste noemde hem zelfs de Hollandse Chopin. Daarbij refereerde de Noorse componist aan de 24 Preludes opus 15. Maar Matser vindt de muziek helemaal op zichzelf staan. "Eerlijk gezegd vind ik zijn muziek soms evenwaardig aan die van Chopin. Hij had echt een eigen stijl en opvatting."

Kunnen de Preludes van Von Brucken Fock zich inderdaad meten met die van Chopin? Je kunt er zelf over oordelen, want ze werden kort geleden opgenomen door pianist Frans Douwe Slot.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De tentoonstelling Dubbeltalent achter de duinen is te bezoeken in de Kunstgalerie SmithArt te Middelburg in de weekenden van augustus en september. Lees meer info.

Ster advertentie
Ster advertentie