Podium

Grootste vleugel hangt in Letland

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Grootste vleugel hangt in Letland

De grootste vleugel ter wereld staat in Letland, in de havenplaats Ventspils. Het instrument van de Duits-Letse pianobouwer David Klavins en is onlangs in gebruik genomen.

En groot is het: 4,7 meter. Om het te bespelen moet je geen angsthaas zijn. Het instrument hangt hoog aan de muur en de speelplek bevindt zich drie verdiepingen boven het publiek, met een ijzeren reling als enige bescherming.

Het was de orgelbouwer niet te doen om het record, maar om het best denkbare geluid voor artiesten en luisteraars in de speciale concertzaal.
Het instrument leent zich vooral voor expressieve klassieke muziek, zoals Rachmaninov en Skrjabin. Maar ook de sonates van Beethoven klinken op deze piano geweldig, aldus de orgelbouwer.

De eerste pianisten en componisten hebben al laten weten dat ze het instrument graag willen bespelen. De eerste was de Oekraïense componist en pianist Lubomyr Melnyk, die overigens te boek staat als snelste pianist ooit, met een record van 19,5 nootaanslagen in elke hand per seconde.

Documentaire

In deze korte documentaire vertelt David Klavins over de totstandkoming van de reuzepiano.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie