Podium

Stradivarius geveild voor 14,5 miljoen euro

NTR
foto: AFPfoto: AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Stradivarius geveild voor 14,5 miljoen euro

Afgelopen weekend is een Stradivariusviool voor zo’n 14,5 miljoen euro geveild in New York.

Het instrument, dat in 1714 door Antonio Stradivari is gebouwd, was ooit eigendom van de Russisch-Amerikaanse vioolvirtuoos Toscha Seidel, die veel soundtracks van Hollywoodfilms speelde. Hij gebruikte het instrument bijvoorbeeld ook in de opnames van The Wizard of Oz uit 1939. Hij gebruikte het instrument ook tijdens het lesgeven. Onder meer Albert Einstein kreeg les van hem. De viool is gekocht door een Japanse verzamelaar, die graag anoniem wil blijven. 14,5 miljoen euro is veel geld voor een Stradivarius, maar het is geen record. In 2011 ging de Stradivarius “Lady Blunt” voor meer dan 15 miljoen euro onder de figuurlijke hamer.
Volgende week wordt er trouwens nog een Stradivarius geveild. Dat is de “Hellier”-Stradivarius uit 1679, met een geschatte prijs van ongeveer 11 miljoen dollar.

Nog meer nieuws over Stradivarius. Al jaren houden wetenschappers zich bezig met de vraag wat toch het geheim van Stradivarius is. Een vraag die daar dan vaak aan gekoppeld word is: bij wie heeft Antonio Stradivari het vak geleerd? Lange tijd werd vermoed dat Stradivari in de leer ging bij Nicola Amati, destijds de belangrijkste vioolbouwer van Italië, maar er is geen sluitend bewijs. Stradivari staat namelijk niet op de studentenlijsten van Amati. Dendrochronologen (boomonderzoekers) hebben nu de jaarringen van de enige harp van Stradivari vergeleken met een Amati-cello. Zij ontdekten dat de twee instrumenten letterlijk uit hetzelfde sparrenhout gesneden zijn.

Het zou dus kunnen dat Amati en Stradivari in hetzelfde atelier hebben gewerkt. Maar de onderzoekers sluiten ook niet uit dat de twee vioolbouwers het hout bij de zelfde houthandelaar hebben gekocht.

Ster advertentie
Ster advertentie