Podium
NTR

Wagner in de bossen bij de Waalstad

foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. Wagner in de bossen bij de Waalstad

Het klinkt als een avontuurlijke operaproductie. De derde acte van Wagners Parsifal in een bewerking voor piano, basgitaar, harmonium, klokken en synthesizer. Je hoort het tijdens de Wagner4daagse in Heilig Landstichting vlakbij Nijmegen. In Podium spraken we met regisseur en zanger Marc Pantus.

Wie is Marc Pantus?

Bas-bariton en regisseur Marc Pantus studeerde na zijn opleiding tot beeldend kunstenaar zang aan het Conservatorium van Utrecht en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als solist zong hij onder meer bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Nederlands Bachvereniging. Ook werkte hij mee aan allerlei cd-opnames. Als regisseur maakte hij succesvolle voorstellingen met ensembles als Frommermann, Wishful Singing en het Coco Collectief. Daarnaast maakte hij een eigen kamermuziekbewerking van de derde akte van de opera Parsifal van Wagner.

De Wagner4daagse speelt zich af in de bossen van Heilig Landstichting bij Nijmegen. In het park Oriëntalis luister je bijvoorbeeld naar een koperkwintet dat werken van Wagner en Mendelssohn speelt. Of naar een masterclass van Eva-Maria Westbroek. De uitvoeringen van Wagners Pasifal vinden plaats in de nabijgelegen Cenakelkerk. "De kerk leent zich er goed voor", zegt Marc Pantus. "De architectuur van de Cenakelkerk past prachtig bij Wagner en bij Parsifal. Eigenlijk ken ik deze omgeving uit mijn jeugd, want ik ben opgegroeid in Nijmegen."

Parsifal in de kerk

Een gebedshuis vindt Panctus sowieso goed bij Parsifal passen. "Het is een half religieuze opera. Wagner noemde het niet voor niets een religieus theaterspektakel." Religieuze verwijzingen zie je genoeg in het verhaal terugkomen. Het personage Klingsor bijvoorbeeld dat wil zich aansluiten bij de kuise graalridders die vanuit een kasteel in Spanje heilzaam werk verrichten. Als hij wordt afgewezen volgen de gebeurtenissen zich snel op.

Wachten in het verzorgingstehuis

Koning Amfortas is gewond geraakt door zijn eigen heilige speer. Daardoor kan hij de graalceremonie niet meer uitvoeren. Ook graalriddder Gurnemanz wacht op verlossing. Er is maar een man die ze kan helpen en dat is natuurlijk Parsifal. "De opera zit vol met prachtige gedachtes en ideeën", zegt de regisseur. "De belangrijkste vraag is: hoe sta je in het leven?" Om dat uitgangspunt naar de tegenwoordige tijd te vertalen liet hij de derde acte afspelen in een verzorgingstehuis. "Het is een plek waar iedereen in de wachtkamer zit. Wachten op je dood, zou je kunnen zeggen." Daarmee doelt Panctus vooral op Gurnemanz en Amfortas. "Behalve Parsifal natuurlijk, dat is de held. In de derde acte werkt de muziek mee aan die vertraging het wachten."

Parsifal met Pasen

"De tekst is een beetje over de top", geeft Panctus toe. "Maar de muziek is zo prachtig. Er zit een traagheid in waaraan je je gewoon moet overgeven. Het is haast meditatief. Met het verhaal kun je alle kanten op, maar het gaat wel ergens over, namelijk, de dood. Een verhaal over lijden en verlossing." Stiekem zou de zanger en regisseur de opera jaarlijks geprogrammeerd willen zien. "Ik hoop eigenlijk op een nieuwe paastraditie. In plaats van de Matthäus-Passion van Bach. Zoals ze dat in Duitsland doen, daar voeren ze Parsifal op Goede Vrijdag uit. Deze meditatieve muziek en het verhaal over lijden en verlossing passen daar eigenlijk uitstekend bij."

De Wagner4Daagse is van 10 t/m 13 augustus in Heilig Landstichting bij Nijmegen. De kern van deze editie van het festival is de derde acte van de opera Parsifal in de Cenakelkerk. Je hoort Frank van Aken als Parsifal, Merlijn Runia als Kundry en Marc Pantus in de dubbelrol van Gurnemanz en Amfortas. De overige onderdelen van het festival vinden plaats in het naastgelegen Museumpark Orientalis en het monumentale Begraafpark Heilig Landstichting. Lees meer info.

Ster advertentie
Ster advertentie