Podium
NTR

Sopraan Marianne Blok overleden (80)

foto: discogs.com
  1. Klassiekchevron right
  2. Sopraan Marianne Blok overleden (80)

Ze maakte furore als coloratuursopraan en was jarenlang docent aan verschillende conservatoria.

De Nederlandse sopraan Marianne Blok is donderdag 26 augustus overleden. Ze werd 80 jaar. Ze maakte furore als coloratuursopraan in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Ook heeft ze tientallen jaren les gegeven in Utrecht en in Hilversum.

Marianne Lyong Chung Blok werd geboren in Panama-Stad. Ze had een Nederlandse vader en een Panamees-Chinese moeder. In Panama kreeg ze haar eerste zanglessen. Op haar 21e vertrok ze naar Nederland.
Ze bezocht het conservatorium van Amsterdam, slaagde daar met vlag en wimpel, en zong daarna bij onder andere de Nederlandse Operastichting de rol van Koningin van de nacht in Mozarts Zauberflöte.
Een hoogtepunt in haar carrière volgde in 1980. Toen zong ze de rol van de Knekelgeest in de wereldpremière van Aap verslaat de Knekelgeest. Een rol die componist Peter Schat speciaal voor haar had geschreven. De uitvoeringen vonden plaats in een tent op het landgoed Frankendael. In een interview in 2014 zei ze daarover: “Dat was voor mij nou opera, waarin je echt alles moest combineren: zingen, dansen, rollen, zwaard- en stokvechten. Ik vond het geweldig.”

Lees hier het interview uit 2014 met Marianne Blok in Opera Nederland.

Ster advertentie
Ster advertentie