Podium
NTR

Jazzpianist en Bach-liefhebber Jacques Loussier overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Jazzpianist en Bach-liefhebber Jacques Loussier overleden

De Franse componist en pianist Jacques Loussier wist de muziek van Bach te verbinden met jazz en bereikte daarmee een miljoenenpubliek. Hij is afgelopen dinsdag op 84-jarige leeftijd overleden. Loussier maakte vooral naam met zijn zijn trio Play Bach, opgericht in 1959. Voor velen was dit de eerste kennismaking met Bach.

Zijn missie om jazz en klassiek bij elkaar te brengen, begon heel toevallig, vertelde Louissier in een interview uit 2009 met het Britse muziekmagazine Gramophone. Tijdens zijn studie op het conservatorium in Parijs realiseerde hij zich al snel dat een internationale carrière als klassiek pianist niet voor hem was weggelegd. Hij ontdekte jazz door pianist John Lewis en begon te experimenteren door beide stijlen met elkaar te combineren. Dat leidde tot oprichting van zijn trio Play Bach.
En of zijn missie geslaagd antwoordde hij in datzelfde interview:
‘Vijftig jaar na die eerste opnamen met mijn trio Play Bach, ben ik optimistisch over de relatie tussen klassieke muziek en jazz. Ik denk dat jazz musici klassieke muziek steeds beter begrijpen. Niet alleen in theorie, maar ook de geschiedenis en de invloed die het heeft op andere muziekstijlen.’

Jacques Louissier gaf drieduizend concerten en verkocht meer dan zeven miljoen albums. Maar hij componeerde ook voor film en televisie.

Ster advertentie
Ster advertentie