Podium
NTR

Volkskrant: musici Concertgebouworkest stemden op nominaties chefdirigent

  1. Klassiekchevron right
  2. Volkskrant: musici Concertgebouworkest stemden op nominaties chefdirigent

De musici van het Koninklijk Concertgebouworkest hebben zaterdag 25 januari uit drie nominaties de meest interessante chefdirigent gekozen. Dat meldt de Volkskrant, die zich baseert op bronnen in en buiten het orkest. Die genomineerden zijn Andris Nelsons, Iván Fischer en Valery Gergiev. De uitslag van de stemming zou nog niet bekend zijn gemaakt. Het orkest zal de kandidaat met de meeste stemmen benaderen en proberen met hem tot overeenstemming te komen.

Dat kan nog lastig zijn. Nelsons lijkt voorlopig niet beschikbaar en de vraag is of Fischer en Gergiev interesse hebben.

Opvallend is dat Jaap van Zweden in de keuzelijst ontbreekt. Zijn succesvolle optredens met het orkest leken hem tot een serieuze kandidaat te maken, maar de orkestleiding ziet dat anders, zo vernam de Volkskrant.

Ook opmerkelijk is dat de vorige chef, Daniele Gatti, op een lijst van favorieten zou staan die de musici hebben opgesteld. Gatti moest in 2018 vertrekken, na beschuldigingen van seksueel ongepast gedrag. Sindsdien zit het orkest zonder 'chef'.

Het artikel in de Volkskrant

Ster advertentie
Ster advertentie