Podium

Nil Venditti (24) assistent-dirigent bij Nederlands Philharmonisch Orkest

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Nil Venditti (24) assistent-dirigent bij Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft de 24-jarige Nil Venditti benoemd tot assistent-dirigent. De Turks-Italiaanse gaat na de zomer werken naast chef Marc Albrecht, in zijn laatste seizoen bij het orkest. Venditti is nog met haar opleiding bezig: ze volgt een master in dirigeren. Maar volgens het orkest beschikt ze al over "de rijpheid om bepaalde repetities en producties te leiden." Ze heeft ook ervaring met opera, belangrijk, omdat het orkest vaak operauitvoeringen begeleidt.

Vrouwelijke dirigenten

Het lijkt steeds gangbaarder om jonge en vrouwelijke dirigenten aan te nemen. Volkskrant-journalist Merlijn Kerkhof sprak in mei dit jaar zelfs van 'opportunisme' bij orkesten. Citaat: "Met een jong en/of vrouwelijk, misschien zelfs wel niet-westerse gezicht kweek je goodwill en laat je als klassiek orkest zien dat je wel degelijk bij de tijd bent. [..] Je krijgt de indruk dat het anno 2019 alleen maar in je voordeel werkt als je toevallig vrouw bent."

De Turkse componist Fazil Say is in ieder geval lovend over de kwaliteiten van Venditti: "Ik wed dat ze een van de beste dirigenten van deze eeuw wordt".

Bekijk en beluister Nil Venditti

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie