Podium
NTR

Politiek wil garantiefonds festivals en alsnog corona-zaaltests

  1. Klassiekchevron right
  2. Politiek wil garantiefonds festivals en alsnog corona-zaaltests

De Tweede Kamer heeft op 20 januari met grote meerderheid ingestemd met de oprichting van een garantiefonds van zeker 300 miljoen euro voor muziekfestivals, zakenbeurzen en sportwedstrijden. Dat moet de onkosten dekken voor grote evenementen die na 1 juli plaatsvinden wanneer deze door coronamaatregelen niet door kunnen gaan. Het gaat om kosten die niet verzekerbaar zijn. Duitsland heeft al zo’n fonds. Vorige week vroegen fractievoorzitters Rob Jetten en Klaas Dijkhoff om een soortgelijk fonds in een Tweede-Kamer-motie. Die is nu aangenomen.

Georges Mutsaerts, directeur van het zomerfestival Wonderfeel, zal blij zijn. Hij zei tegen Podium dat hij zónder fonds de voorbereidingen dit jaar mogelijk al in vroeg stadium zou moeten staken. Het garantiefonds maakt het ook mogelijk om de vele betrokken freelancers zekerheid te bieden dat zij betaald kunnen worden, ook als een festival niet doorgaat.

Nog meer goed nieuws voor de evenementensector: de corona-praktijktesten kunnen in februari alsnog doorgaan. Bij die testen wordt uitgezocht of en hoe bijeenkomsten met publiek veilig kunnen plaatsvinden. Mogelijk leiden de resultaten tot vervroegde heropening van de zalen. Het kabinet had de eerder geplande tests geannuleerd vanwege oplopende coronacijfers.

Ster advertentie
Ster advertentie