Podium

Orkestacademie van Bayerischen Staatsoper wordt Hermann Levi Akademie

NTR
foto: Fotograaf onbekend, via Wikimedia Commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Orkestacademie van Bayerischen Staatsoper wordt Hermann Levi Akademie

Het orkest eert daarmee de Joodse dirigent die aan het einde van de 19e eeuw leefde.

Aanstaande vrijdag 23 juli geeft het Bayerische Staatsorchester onder leiding van Kirill Petrenko een herdenkingsconcert ter ere van dirigent Hermann Levi. Het was vorig jaar 120 jaar geleden dat Hermann Levi stierf. Hij was muzikaal leider bij de Bayerischen Staatsoper tot 1872. In 2020 kon het herdenkingsconcert niet doorgaan vanwege de corona pandemie en daarom vindt het deze week alsnog plaats.

Het orkest van de orkestacademie zal tijdens dat concert ook te horen zijn. Aanstaande vrijdag verandert de naam van de orkestacademie officieel in Hermann-Levi-Akademie des Bayerischen Staatsorchester.

De Joodse dirigent Hermann Levi studeerde in Mannheim en Leipzig en was van 1862-1864 dirigent van de Duitse opera in Rotterdam. Hij werkte ook in Karlsruhe en dirigeerde regelmatig in Bayreuth. Levi was een goede vriend van Richard Wagner en dirigeerde de première van Wagners opera Parsifal. Vanwege zijn Joodse afkomst, is zijn belang in de jaren ‘30 gebagatelliseerd. Zo is zijn naam verwijderd van straatnaambordjes en uit muziekedities. Zijn naam is zelfs van zijn mausoleum verwijderd.

Met het concert van aanstaande vrijdag en het vernoemen van de Orkestacademie, willen Kirill Petrenko en het Bayrischen Staatsorkest de herinnering en nalatenschap van Hermann Levi meer bekendheid geven.


Ster advertentie
Ster advertentie