Podium
NTR

Kritiek op sponsoring Salzburger Festspiele door Gazprom

  1. Klassiekchevron right
  2. Kritiek op sponsoring Salzburger Festspiele door Gazprom

De Salzburger Festspiele, één van de belangrijkste festivals voor klassieke muziek ter wereld, heeft 4 oktober een sponsorcontract getekend met Gazprom. Dat is het Russische staatsbedrijf voor olie en gas. Een Oostenrijkse partner van Gazprom is mede-sponsor. Het geld van de bedrijven zal worden gebruikt om Russische opera mogelijk te maken in de festivaleditie van volgend jaar.

De Oostenrijkse politieke partij De Groenen heeft felle kritiek geuit op de overeenkomst: “In tijden van klimaatcrisis is dit een verkeerd signaal”, zei een politiek voorman. Een ander partijlid was stelliger: “Vies geld van een Russisch staatsbedrijf moet niet worden schoongewassen met een culturele samenwerking”.

Bekend is dat de directie van Gazprom nauwe banden heeft met Wladimir Poetin. Aan de andere kant is West-Europa steeds afhankelijker van Russisch gas en dus van Gazprom. Dat geldt ook voor Oostenrijk.

Bij de festivalopening in juli van dit jaar was regisseur Peter Sellars in zijn speech nog zeer kritisch over het gebrek aan actie tegen klimaatverandering.

Ster advertentie
Ster advertentie