Podium

Deel kunstverzameling Pierre Boulez onder de hamer

NTR
foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Deel kunstverzameling Pierre Boulez onder de hamer

De Fransman Pierre Boulez, overleden in 2016, was één van de leidende figuren in de hedendaagse muziek van de 20ste eeuw. Hij componeerde niet alleen, maar startte ook een onderzoeksinstituut voor eigentijdse klassieke muziek: het IRCAM in Parijs. In 1976 richtte hij het Ensemble InterContemporain op en als dirigent stond hij voor belangrijke orkesten in uiteenlopend repertoire. Minder bekend is dat Boulez ook een liefhebber was van beeldende kunst. Zijn verzameling gaat op 8 juni onder de hamer.

Tijdens zijn hele leven verzamelde hij schilderijen en tekeningen. Het zou voor hem essentieel zijn geweest om omringd te zijn door de werken van zijn bevriende kunstenaars en van grote schilders als Paul Klee en Wassily Kandinsky.

Onlangs werd bekend dat meer dan honderd werken uit de verzameling van Boulez zullen worden geveild. Daar zitten stukken bij die direct met muziek te maken hebben, zoals portretten van Igor Stravinsky door Alberto Giacometti en Jean Cocteau. Maar ook bij sommige abstracte schilderijen speelt muziek een rol. Zo zou Kandinsky altijd jaloers zijn geweest op componisten en liet hij zich bij het schilderen inspireren door muziek.

De veiling zelf is pas op 8 juni. Je hebt dus nog tijd om te sparen. Wat er met de opbrengst gebeurt is niet bekendgemaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie