Podium

Raad voor Cultuur aan minister: voorkom het omvallen van de sector met tijd en geld

NTR
foto: cultuur.nl
  1. Klassiekchevron right
  2. Raad voor Cultuur aan minister: voorkom het omvallen van de sector met tijd en geld

"Er is tijd, geld en ruimte nodig om te voorkomen dat de cultuursector alsnog omvalt." Dat stelt de Raad voor Cultuur in een advies dat 4 november werd gepresenteerd. Het is een oproep aan kabinet en Tweede Kamer om de structureel door het Rijk gesubsidieerde instellingen te blijven steunen.

Het gaat om organisaties die in de Basis Infrastructuur (BIS) vier jaar lang rijkssubsidie krijgen. Daarbovenop gaf het kabinet in een aantal pakketten extra (corona)steun, maar die is gestopt. De Raad vindt dat de regering te optimistisch is. In praktijk is de toestroom van publiek (en daarmee de toename van inkomsten) nog beperkt en vooral onzeker. Instellingen kunnen moeilijk lange-termijn-plannen maken. Daardoor zijn freelancers op hun beurt onzeker over hun inkomen.

Positief is dat podia en andere instellingen de corona-periode hebben gebruikt voor experiment. Maar, stelt de Raad, de resultaten daarvan dreigen verloren te gaan, omdat er te weinig geld en tijd is.

In het rapport Slimme aanpak voor herstel en transitie cultuurbestel is nu de kunst adviseert de Raad de minister onder meer geld te investeren in herstel en bestendiging van die ontwikkelingen en de coulance-regeling te handhaven. Die bepaalt dat instellingen tijdelijk niet hoeven te voldoen aan prestatie-eisen, zoals aantal voorstellingen en eigen inkomsten.

Lees hier meer over het advies van de Raad voor Cultuur

Beluister hier het interview met de voorzitter van de Raad, in Podium.

Amsterdam doet intussen al een duit in het zakje. Het Parool meldt dat de gemeente nog dit jaar 12 miljoen euro extra stopt in cultuur. Dat bedrag is deels bedoeld om de verliezen door de coronacrisis te compenseren. Amsterdam vindt dat het Rijk de steun aan de sector veel te vroeg heeft gestopt.

Ster advertentie
Ster advertentie