Podium

Winnaars Van Cliburn Competition

NTR
foto: Van Cliburn Competitionfoto: Van Cliburn Competition
  1. Klassiekchevron right
  2. Winnaars Van Cliburn Competition

Afgelopen weekend is de Van Cliburn Pianocompetition gewonnen door de 18-jarige Zuid-Koreaanse pianist Yunchan Lim. Hij is de jongste Van Cliburn-winnaar ooit en ontvangt “The golden medal”. Hij ontvangt daarmee een geldbedrag van 100.000 dollar.

Yunchan Lim deed op zijn 14e voor het eerst mee met een internationaal pianoconcours – dat was in Cleveland. Hij deed in datzelfde jaar ook mee met een andere competitie, die hem een concert opleverde met het Cleveland Orchestra. Ook was hij vaak winnaar bij Koreaanse concoursen.

Juryvoorzitter Marin Alsop maakte de winnaars bekend. De tweede prijs (Silver medal, 50.000 dollar) werd toegekend aan de Russische Anna Geniushene (31) en de derde prijs (Bronze Medal, 25.000 dollar) ging naar de Oekraïense pianist Dmytro Choni (28).

Behalve deze drie prijzen waren er ook prijzen voor bijvoorbeeld de beste uitvoering van een nieuw werk. Die ging ook naar Eerste prijswinnaar Yunchan Lim.

Van Cliburn

Het Van Cliburn Concours is een belangrijk pianoconcours in Texas, Amerika, voor het eerst georganiseerd in 1962. Het concours is genoemd naar pianist Van Cliburn, die de eerste Tsjaikovski Competition won in 1958 (Dat was spectaculair, want midden in de Koude Oorlog). Het concours wordt elke vier jaar gehouden. De winnaars ontvangen grote geldbedragen en concerten in de grote zalen in Amerika, Europa en Azië.

Op de één of andere manier is het winnen van dit concours geen garantie op een glorierijke toekomst. De éérste prijswinnaars zijn geen van allen doorgebroken – een enkele uitzondering daar gelaten, want in 1966 won Radu Lupu het concours. Er zijn meer bekende tweede prijswinnaars: Yeol Eum Son, Beatrice Rana en Christian Zacharias.

Ster advertentie
Ster advertentie