Podium
NTR

Muziekpedagoog Coosje Wijzenbeek (72) overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Muziekpedagoog Coosje Wijzenbeek (72) overleden

De Hilversumse muziekpedagoog Coosje Wijzenbeek is op 72-jarige leeftijd overleden. Ze had een omvangrijke lespraktijk aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en was de inspirator en drijvende kracht achter de Fancy Fiddlers.

Coosje Wijzenbeek studeerde viool bij Davina van Wely aan het Conservatorium van Amsterdam. Al op jonge leeftijd had de pedagogie van het vioolspel haar speciale interesse. Na een aantal jaren in de praktijk werkzaam te zijn geweest (zij speelde in diverse ensembles en in het Radio Filharmonisch Orkest), richtte Wijzenbeek zich volledig op het lesgeven.

Vioolpedagoog

Coosje Wijzenbeek doceerde vele jaren vioolmethodiek aan het Conservatorium van Amsterdam en was verbonden aan de Jong Talent-afdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ook gaf ze les aan de Sweelinck Academie voor Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam. Ze gaf cursussen en masterclasses in onder meer de Verenigde Staten (Universiteit van Bloomington, Indiana), Zwitserland (onder andere haar zomercursus in Ftan) en in Kloster Schöntal en Goch in Duitsland. Verder doceerde Coosje Wijzenbeek van 2011 tot 2018 aan de Internationale Musikakademie in Liechtenstein.

Fancy Fiddlers

Naast haar omvangrijke lespraktijk voor jonge viooltalenten was Coosje Wijzenbeek de inspirator en drijvende kracht achter de Fancy Fiddlers, het unieke strijkersensemble waarin haar leerlingen, samen met celloleerlingen van collega-docenten, de nodige podiumervaring opdoen. Het publiek is altijd zeer onder de indruk van het jonge ensemble door de sublieme kwaliteit van het musiceren, de afwisseling van solo’s, kamermuziek en strijkorkestbezetting, de programma's en de presentatie van het concert als geheel.

Coosje Wijzenbeek heeft veel grote Nederlandse violisten opgeleid zoals Janine Jansen, zussen Rosanne en Julia Philippens, Noa Wildschut en Nadia Wijzenbeek. Daar had ze een heel eigen lesmethode voor. Naar aanleiding van de Nederlandse Vioolconcoursen van 2018 maakte verslaggever Hans Noortman een vioolles mee.

Reportage Hans Noortman: een vioolles bij Coosje Wijzenbeek (NTR)

Noa Wildschut op 11-jarige leeftijd tijdens de lessen van Coosje Wijzenbeek

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Podium Witteman 2016

Janine Jansen praat met haar oud-lerares Coosje Wijzenbeek over haar vioolspel.

Bron: Fancy Fiddlers

Ster advertentie
Ster advertentie