Podium
NTR

Steeds meer mannen- en jongenskoren op zoek naar vrouwen en meisjes

foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Steeds meer mannen- en jongenskoren op zoek naar vrouwen en meisjes

In oktober vorig jaar meldden we dat het jongenskoor van St. Johns College Choir Cambridge vanaf 2022 de deuren opent voor meisjes en vrouwen. En dat koor blijkt nu een ware trendsetter te zijn. Vorige week volgde het bericht dat het 1000 jaar oude Duitse Regensburger Domspatzen jongenskoor ook meisjes gaat toelaten (weliswaar in een apart meisjeskoor, maar toch).

Nog meer koren volgen. Zo is afgelopen weekend bekend geworden dat ook St. George’s Chapel van Windsor Castle voor het eerst in de 674-jarige geschiedenis van het koor vanaf september 2023 ook meisjes gaat toelaten. St. George’s Chapel is in 1348 gesticht door koning Edward de Derde en in de kapel vinden al eeuwenlang koninklijke huwelijken en begrafenissen plaats. De laatste bijzetting was van Prins Philip in 2021.

Met het toelaten vrouwen en meisjes wil het College of St. George’s gelijkheid en diversiteit verbeteren. Een woordvoerster van St. George’s zei zelfs dat de koningin toestemming heeft gegeven voor de verandering. De jongens en meisjes zullen zij-aan-zij zingen – in één koor dus.

En in Wenen is Der Wiener Männergesang-Verein (opgericht in 1843) op zoek naar zangeressen. “Zingen is balsem voor de ziel, zowel voor mannen als voor vrouwen”, zo zegt de koordirigent. Vooral de tenoren zijn bij dit koor in de minderheid en daarom is hij op zoek naar vrouwelijke tenoren “Tenorinnen”, noemt hij die. Der Wiener Männergesang-Verein is het grootste mannenkoor in Oostenrijk. Volgens de koordirigent sprak geen van de mannen zich uit tegen de toelating van vrouwen. De eerste audities voor vrouwen staan deze maand gepland.

Ster advertentie
Ster advertentie