Podium
NTR

Coalitieakkoord: jaarlijks 170 miljoen voor cultuur en creativiteit

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Coalitieakkoord: jaarlijks 170 miljoen voor cultuur en creativiteit

"De grootste investering in cultuur ooit". Zo noemt D66 het bedrag dat het toekomstige kabinet wil uittrekken voor de creatieve en culturele sector. Het gaat om 170 miljoen euro per jaar. Het is één van de plannen uit het coalitieakkoord dat VDD, D66, CDA en de Christen Unie op 15 december presenteerden.

Wat de vier partijen met het geld willen doen, is nog niet erg duidelijk. 'Eerlijke betaling voor medewerkers in de sector' wordt genoemd. Financiële steun voor instellingen die door de pandemie in de problemen zitten... En het stimuleren van muziek- en cultuureducatie op school. Het akkoord moet duidelijk nog worden uitgewerkt.

Kunsten '92, koepel van kunstinstellingen, reageert vandaag positief. "Het is een goede stap om de enorme uitdagingen aan te pakken waar de sector voor staat".

En dan is er nog de coronasteun. Deze week beloofde het demissionaire kabinet die steun te verhogen. Critici vonden eerder dat er te weinig aandacht was voor zzp'ers. Daar reageert het kabinet nu op. Instellingen krijgen meer geld, zodat freelancers kunnen worden doorbetaald. Verder krijgen zalen tot 85% van de kaarten vergoed als voorstellingen door corona niet door kunnen gaan. Ook dát is bedoeld om zzp'ers te kunnen betalen.

Ster advertentie
Ster advertentie