Podium

Dirigent Pieter Jan Leusink legt zijn werk neer

NTR
foto: NOS
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Pieter Jan Leusink legt zijn werk neer

De in opspraak geraakte dirigent Pieter Jan Leusink legt per direct zijn werk neer bij The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. Als reden geeft hij op dat hij wordt bedreigd.

In een persbericht laat hij weten te stoppen omdat niet alleen hij, maar ook zijn zakelijke relaties bedreigingen hebben ontvangen. Leusink wil niet dat controverses uit het verleden over zijn persoon het functioneren van het koor en orkest in de weg staan.

Vorige week maakte het College voor de Rechten van de Mens bekend dat de dirigent schuldig wordt geacht aan seksuele intimidatie van twee vrouwen uit het koor. Leusink had zijn machtspositie misbruikt voor het verkrijgen van seksuele gunsten. Het oordeel steunt de vrouwen in hun klacht en geeft een eventuele gang naar de rechter meer kans van slagen.

De stichting achter The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands betreurt de gang van zaken, maar is al opvallend voortvarend bezig geweest. Zij voert momenteel afrondende gesprekken met een mogelijke opvolger.

Ster advertentie
Ster advertentie