Podium
NTR

Rotterdamse stadsbeiaardier over het World Carillon Congress

foto: wcc2023.org
  1. Klassiekchevron right
  2. Rotterdamse stadsbeiaardier over het World Carillon Congress

Donderdag 24 tot en met 31 augustus vindt in Utrecht het World Carillon Congress plaats. Van over de hele wereld haken beiaardiers aan om de ins and outs van hun vak te bespreken. Richard de Waardt, stadsbeiaardier van Rotterdam, geeft een lezing over het moderne stadsbeiaardier-schap in een grote, multiculturele stad.

Congres

Er zijn sprekers uitgenodigd en er zijn zo'n 30 concerten op allerlei locaties, waaronder de Domtoren. En niet alleen het instrument en het repertoire staan centraal, maar er is ook aandacht voor de mensen achter het instrument, de beiaardiers die allerlei rollen moeten vervullen en allerlei skills moeten beheersen om succesvol te zijn.

Groot Rotterdams Songboek

Beiaardier Richard de Waardt is een van de sprekers tijdens het congres. Hij is sinds 2012 stadsbeiaardier van Rotterdam en organiseert daar ook een serie zomerconcerten waarin beiaardiers concertprogramma’s spelen met andere musici. Verder verzamelde hij 170 liedjes uit de hele wereld voor het Groot Rotterdams Songbook, voor elke nationaliteit in Rotterdam een lied dat op gezette tijden gespeeld wordt op het carillon van de Laurenstoren. "Het was een hele bevalling: 170 liedjes voor 170 nationaliteiten. Je wilt natuurlijk dat iedereen iets herkent en mee kan neuriën."

Wat doet een beiaardier?

Kerntaak is spelen, aldus De Waardt. "Ik speel op het stadhuis en de zeventiende-eeuwse kerktoren van de Rotterdamse Laurenskerk. Daarnaast voel ik me ambassadeur van het eeuwenoude instrument. Als ik in de toren naar boven klim, besef ik dat ik in een lange traditie sta."

Wat gaat Richard de Waardt vertellen aan de deelnemers?

"Op het congres ga ik vooral veel vragen stellen, zoals: wat betekent het om beiaardier te zijn in 2023? Honderd jaar geleden was er niet de concurrentie van de sociale media als TikTok of Facebook. Ik vind ons vak nog steeds maatschappelijk relevant."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie