Podium

Dirigent Jaap van Zweden ontvangt Concertgebouw Prijs 2020

NTR
foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Jaap van Zweden ontvangt Concertgebouw Prijs 2020

Dirigent Jaap van Zweden ontvangt de Concertgebouw Prijs 2020. De prijs is bestemd voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw. Op 18 april neemt Van Zweden de Concertgebouw Prijs in ontvangst. "Deze prijs voelt als een wederzijdse erkenning."

Aanvankelijk zou Jaap van Zweden de Concertgebouw Prijs in ontvangst nemen aan de vooravond van het Mahler Festival in 2020. Na de annulering van dat festival is er nu een nieuwe gelegenheid gevonden voor de uitreiking.

In Het Concertgebouw beleefde Van Zweden al vele debuten, als violist, als concertmeester, als dirigent voor een groot aantal orkesten. “Het Concertgebouw is als een tweede thuis. Hier ben ik groot geworden. Altijd weer is het een feest er te komen. De klank, de sfeer, de historie: dit is een unieke plek in de wereld die Nederland moet koesteren.”

Quote

“Mijn relatie met deze plek, met het fysieke gebouw, is heel belangrijk voor mij. Het krijgen van de Concertgebouw Prijs voelt als een erkenning dat dat gevoel wederzijds is.

Jaap van Zweden

Concertgebouwdirecteur Simon Reinink: “Jaap van Zweden is van jongs af aan innig met Het Concertgebouw verbonden. Als Amsterdams kind trad hij er al diverse malen op, hij won er in 1977 het Oskar Back Concours, was vanaf zijn negentiende concertmeester van het Concertgebouworkest en trad er later op als dirigent met verschillende orkesten. Als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest gaf hij vele onvergetelijke uitvoeringen. De concertante Wagneropera’s staan veel muziekliefhebbers nog helder voor de geest. Inmiddels is Van Zweden internationaal een van de meest gevierde dirigenten van zijn generatie.”

Tot de eerdere laureaten van de Concertgebouwprijs behoren Cecilia Bartoli, Bernard Haitink, het Koninklijk Concertgebouworkest, Janine Jansen, Yo-Yo Ma, John Eliot Gardiner en het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor.

Ster advertentie
Ster advertentie