Podium
NTR

Filmmaker Heddy Honigmann (70) overleden

foto: NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Filmmaker Heddy Honigmann (70) overleden

Zaterdag 21 mei is filmmaker Heddy Honigmann overleden. De in Peru geboren documentairemaker werd 70 jaar. Muziek speelde een belangrijke rol in haar werk.

Heddy Honigmann was een van de belangrijkste Nederlandse documentairemakers. Ze maakte meer dan veertig films, waaronder Metaal en melancholie (1993), O Amor Natural (1996), Het ondergronds orkest (1997) en Crazy (1999).

Om de wereld in 50 concerten

In 2013 reisde ze mee met de wereldtournee van het Koninklijk Concertgebouworkest, dat zijn 125-jarig jubileum vierde. Dat resulteerde in de documentaire Om de wereld in 50 concerten, een bijzonder en ook ontroerend inkijkje in de wereld van een toporkest. De documentaire is online te zien op NPO Start:

Honigmann werd in 1951 geboren in de Peruaanse hoofdstad Lima. Eind jaren zeventig vestigde ze zich in Nederland, waar haar films en documentaires veel succes oogstten. Ze won twee keer een Gouden Kalf en ontving in 2016 de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, een oeuvreprijs voor iemand "die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel gebied".

Internationaal succes

Hoewel de meeste van haar films in Nederland werden geproduceerd, werd het werk van Heddy Honigmann wereldwijd gewaardeerd. Ze kreeg overzichtstentoonstellingen en retrospectieven in onder meer het Museum of Modern Art in New York (2003), het Centre Pompidou in Parijs (2010) en het International Documentary Film Festival München (2020). In 2007 ontving zij de Outstanding Achievement Award op het Hot Docs Canadian Documentary Festival.

Quote

Als ik film, ben ik een dief van beelden, een dief van emoties. Ik wil het maximale vangen: vertel het me, wat is het dat jou zo raakt?

Heddy Honigmann in Trouw (2021)

No Hay Camino

Honigmann was al geruime tijd ongeneeslijk ziek. Toen ze hoorde dat ze niet lang meer te leven had, maakte ze een reis langs betekenisvolle plekken en mensen in haar geboorteland Peru. Daaruit ontstond de documentaire No Hay Camino (2021), eveneens online te bekijken op NPO Start.

In september 2021 was Heddy te gast in het NPO Radio 1-programma Kunststof en sprak ze over haar laatste documentaire.

Heddy Honigmann in Kunststof

Ster advertentie
Ster advertentie