Podium
NTR

Verboden prijsafspraken in Duitse handel muziekinstrumenten

foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Violin_scroll.jpg
  1. Klassiekchevron right
  2. Verboden prijsafspraken in Duitse handel muziekinstrumenten

Dochterbedrijven van drie grote instrumentenbouwers zijn beboet, omdat ze handelaren hebben gedwongen minimumprijzen aan te houden.

Prijsafspraken tussen concurrerende bedrijven…. dat lijkt een fenomeen dat alleen optreedt in sectoren waar grote bedragen omgaan. Nu is het ook ontdekt in de verkoop van relatief goedkope muziekinstrumenten. In Duitsland, om precies te zijn.

Dochterbedrijven van de internationale instrumentenbouwers Yamaha, Roland en Fender hebben jarenlang Duitse handelaren onder druk gezet. Die mochten de instrumenten - onder meer violen - niet onder een vastgestelde minimumprijs verkopen. De drie gebruikten zelfs speciale software om te controleren of de handelaren zich aan de afspraken hielden. Ook hebben Yamaha, Roland en Fender gezamenlijk prijsverhogingen opgedrongen.

De Duitse mededingingsautoriteit heeft vandaag bekendgemaakt dat de betrokken bedrijven boetes moeten betalen, in totaal ongeveer 21 miljoen euro.

In Nederland wordt op dit soort prijsafspraken gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt. Die meldt desgevraagd dat er geen gevallen in de Nederlandse muziekhandel bekend zijn, al kunnen over lopende onderzoeken geen uitspraken worden gedaan. De Autoriteit gaat het Duitse oordeel bestuderen.

Meer informatie
(Duitstalig)

Ster advertentie
Ster advertentie