Podium
NTR

Vrouwen openen en sluiten de BBC Proms

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrouwen openen en sluiten de BBC Proms

Vrouwen zijn dit jaar prominent aanwezig bij de BBC Proms. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het beroemde zomermuziekfestival dat het eerste en laatste concert gedirigeerd wordt door een vrouw.

Componisten en dirigenten

Het festival programmeert meer vrouwelijke dirigenten, maar ook veel vrouwelijke componisten. Een derde van alle concerten bevat muziek van een vrouw. En de helft van alle premières is ook werk van een vrouw. Hoopgevend nieuws dus.

Openingsconcert en slotconcert

De BBC Proms vindt plaats van 14 juli tot en met 9 september. Het feestelijke openingsconcert is voor de Oekraïens-Finse dirigent Dalia Stasevska. Bij het slotconcert staat Marin Alsop op de bok.

Podium

Kijktip: documentaireserie Vrouwen op de bok

In de driedelige documentaireserie Vrouwen op de bok staan drie dirigenten in de schijnwerpers: Anja Bihlmaier, chef-dirigent van het Residentie Orkest Den Haag, Kristiina Poska, chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen en Pascale van Os, assistent-dirigent bij het Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Wie zijn deze dirigenten, hoe zijn ze gekomen waar ze nu zijn en wat is hun visie op de huidige ontwikkelingen en op de toekomst?

Ster advertentie
Ster advertentie