Podium
NTR

Alsnog staatsbegrafenis voor componist Penderecki

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Alsnog staatsbegrafenis voor componist Penderecki

De Poolse componist Krzysztof Penderecki overleed 29 maart 2020 op 87-jarige leeftijd, maar een ceremoniële staatsbegrafenis kon door de pandemie niet eerder plaatsvinden. Dat gebeurde gisteren alsnog, precies 2 jaar na zijn overlijden.

In aanwezigheid van familie, vrienden en hoogwaardigheidsbekleders werd de as van de componist bijgezet in het Nationaal Pantheon in een kerk in de Poolse stad Krakau. Er waren toespraken van onder anderen de aartsbisschop en de Poolse president Andrzej Duda. Beiden benadrukten de belangrijke bijdrage die Penderecki heeft geleverd aan de Poolse identiteit en geschiedenis. “Alles wat ons land heeft meegemaakt, inclusief pijn en lijden, is in zijn werk te horen,” aldus de president.

Zijn weduwe Elzbieta, die er wegens zwakke gezondheid niet bij kon zijn, zei in een voorgelezen boodschap dat hij had geloofd dat een componist "moet getuigen van zijn tijd, van de geschiedenis, van waarheid en schoonheid [...] Wij zijn beter dankzij de muziek, zij helpt ons mens te blijven".

Penderecki's Garden

Ter nagedachtenis van de Poolse componist Krzysztof Penderecki kwam er in 2021 een bijzondere website online, op 29 maart, precies een jaar na zijn overlijden. Penderecki’s Garden heet de site: De tuin van Penderecki.

En dat is niet voor niets. De componist was een groot liefhebber van natuur, en van bomen en planten in het bijzonder. Hij hield een enorme tuin bij met bijzondere soorten en vergeleek de structuren van die tuin vaak met zijn muziek.

De website is vormgegeven als zijn tuin. Je kunt er doorheen wandelen en aspecten van Penderecki’s leven en werk verkennen.

Ster advertentie
Ster advertentie