Podium
NTR

Pianist Peter Serkin overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist Peter Serkin overleden

Pianist Peter Serkin is zaterdag 1 februari op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt. Peter Serkin werd bewonderd voor zijn interpretaties, technische precisie en zijn benadering van moderne muziek.
Op zijn 12e trad Peter Serkin voor het eerst op voor een groot publiek en zijn eerste opnames (voor RCA label) maakte hij toen hij 18 jaar oud was.

Zijn vader was pianist Rudolf Serkin en zijn grootvader van zijn moeders kant was violist en dirigent Adolf Busch. Hij was trots op zijn afkomst, maar zag het ook als een last. Hij twijfelde aan zichzelf, zijn carrière en op zijn 21e stopte hij met optreden en raakte zelfs zijn piano niet meer aan. Hij reisde door Inda, Thailand en Nepal. Later vertelde hij dat hij in die tijd optreden een pijnlijke beproeving vond. Vanuit zijn familie voelde hij een grote druk. Maar hij pakte de draad weer op en stortte zich op het spelen van moderne muziek. Hij zette vaak oude en nieuwe muziek naast elkaar. Zo kon hij een Sonate van Mozart spelen naast stukken uit de 20e eeuw of werken uit de Renaissance.

In 1989 ging hij op tournee met op het programma 11 werken waarvoor hij componisten een opdracht had gegeven.
Onder meer Hans Werner Henze, Luciano Berio, Oliver Knussen en Toru Takemitsu schreven werken voor hem.

Ster advertentie
Ster advertentie