Podium
NTR

Amerikaanse pianist en docent André Watts overleden (77)

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Amerikaanse pianist en docent André Watts overleden (77)

Grote bekendheid kreeg Watts in 1963 door zijn optreden met dirigent Leonard Bernstein op nationale televisie. In het tv-programma Young People’s Concerts speelde de 16-jarige André het Eerste pianoconcert van Liszt.

Zijn optreden beviel Bernstein zo goed dat hij de jonge pianist een paar weken later vroeg in te vallen voor de Canadese pianist Glenn Gould. Die had vanwege ziekte had afgezegd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gedurende zijn lange carrière speelde Watts ook een aantal keer in Nederland. Hij ontving verschillende onderscheidingen waaronder in 1964 een Grammy voor beste klassieke artiest en in 1988 de Avery Fisher Prize. In 2012 ontving Watts de National Medal of Arts uit handen van president Barack Obama.

In 2019 kreeg hij last van een eerdere blessure aan zijn hand. Hij ging door met lesgeven, maar moest concerten tot zijn grote spijt afzeggen. Als zoon van een Afro-Amerikaanse vader en een Hongaarse moeder had hij ook tegenslag te verwerken. Maar het advies aan zijn leerlingen was altijd: "De beste musici streven ernaar om te leven en te groeien als zichzelf en tegelijkertijd compassie te kweken voor alle mensen."

Pianist en geliefd docent André Watts overleed afgelopen woensdag 12 juli aan de gevolgen van kanker.

Mister Rodgers' Neighborhood

In 1987 was André Watts te gast in het populaire (kinder)tv-programma van Fred Rogers: Mister Rodgers' Neighborhood. "Als ik me niet zo goed voelde, speelde ik piano en dan ging het langzaam weer beter met me", antwoordde André op de vraag van Mister Rogers of hij ook piano speelde als hij verdrietig of boos was.

Ster advertentie
Ster advertentie