Podium
NTR

Westerse winnaar Rachmaninov Competitie Moskou trots. Of niet?

foto: wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Westerse winnaar Rachmaninov Competitie Moskou trots. Of niet?

De eerste editie van de internationale Rachmaninov Competitie in Moskou is afgerond. Het had een internationaal evenement moeten worden, maar toen viel Rusland Oekraïne binnen. De meeste deelnemers uit West-Europa trokken zich terug.

De wedstrijd wordt met staatssteun georganiseerd door onder meer dirigent Valery Gergiev en pianist Denis Matsuev. Ze staan bekend als sympathisanten van het Kremlin. In de drie categorieën - piano, dirigeren en componeren - deden uiteindelijk vooral Russen en Chinezen mee.

Toen de winnaars bekend werden gemaakt, bleken dat vooral Russen te zijn. En een paar Chinezen. Maar de eerste prijs in de categorie compositie ging naar een Brit: Yuanfan Yang, geboren in Edinburgh.

Moet je blij zijn als je als westerling zo’n competitie wint? Yuanfan Yang liet eerder op zijn Facebook-pagina blijken trots te zijn dat hij tot de wedstrijd was toegelaten. De vraag is hoe hij zich nu voelt. Sommige online bronnen spreken er schande van. Nieuwssite Pizzicato weigert zelfs de naam van de winnaar te noemen. "De schaamte tot winnaar te worden uitgeroepen door een jury met oorlogvoerders", reageert de site.

Ster advertentie
Ster advertentie