Podium
NTR

Achterkleindochter Wagner krijgt hoge onderscheiding Bondsrepubliek

foto: Creative Commons 1
  1. Klassiekchevron right
  2. Achterkleindochter Wagner krijgt hoge onderscheiding Bondsrepubliek

Nike Wagner, achterkleindochter van componist Richard Wagner, heeft een hoge onderscheiding van de Duitse Bondsrepubliek gekregen: het Kruis van Verdienste 1e klasse.

Het is een erkenning voor haar jarenlange inzet voor muziekfestivals en de vernieuwing die ze daar brengt. Wagner was bijvoorbeeld tot 2021 artistiek leider van het Beethovenfest in Bonn.

Er is ook waardering voor haar studie naar de lichte en vooral donkere kanten van haar overgrootvader Richard Wagner. Ze is al tientallen jaren zeer open over het antisemitisme van de componist en kritisch over de vroegere contacten tussen de Wagnerfamilie en de Nazi's.

In die familie zal het eerbetoon misschien minder goed vallen. Nike wilde altijd de leiding hebben over hét Wagner-festival, in Bayreuth. Maar ze werd min of meer weggedrukt door haar nichten Eva en Katharina. Ook is er in de familie lang verzet geweest tegen het erkennen van het anti-joodse verleden van het festival. Nikes vader Wieland leidde het festival tijdens WO II en had nauwe banden met Adolf Hitler.

Ster advertentie
Ster advertentie