Podium
NTR

Raad voor Cultuur vraagt om meer tijd

foto: cultuur.nl
  1. Klassiekchevron right
  2. Raad voor Cultuur vraagt om meer tijd

De Raad voor Cultuur werkt aan een advies voor de overheid over de inrichting van het cultuurbestel. De Raad publiceerde gisteren een eerste verkenning. Daarin stellen ze dat meer tijd nodig is voor de nieuwe subsidieronde ingaat.

Elke vier jaar wordt er in Den Haag gekeken welke culturele instellingen in de Basis Infra Structuur, de BIS, moeten worden opgenomen. Een plek in de BIS betekent vier jaar lang zekerheid over een vast bedrag aan rijkssubsidie.

De huidige BIS loopt tot 2024, en het lobbyen daarvoor is al druk bezig. Een doorslaggevende stem daarin heeft de Raad voor Cultuur die staatssecretaris Gunay Uslu adviseert. Die Raad voor Cultuur komt nu met het idee om deze nieuwe subsidieronde met twee of zelfs vier jaar uit te stellen.

De reden: door corona konden de subsidieontvangers nauwelijks hun doelen bereiken. Volgens de Raad van Cultuur ontstaat zo "ruimte voor rust en herstel van de sector”.
Alleen, dat betekent ook verdere uitstel voor organisaties die de vorige ronde buiten de boot bleven en uitkijken naar een nieuwe kans op steun.

Spreiding en diversiteit

De Raad van Cultuur noemt ook drie andere speerpunten. Cultuureducatie en -participatie is “nog lang niet voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend”. Verder wil de raad meer aandacht voor regionale spreiding en diversiteit van het aanbod en publiek. Net als een eerlijke en stabiele culturele arbeidsmarkt voor makers en andere werkenden in de sector.

Ster advertentie
Ster advertentie