Podium

Minister Oekraïne in Britse krant: voorlopige boycot Russische cultuur

NTR
foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Minister Oekraïne in Britse krant: voorlopige boycot Russische cultuur

"Het boycotten van de Russische cultuur is een belangrijke stap. We hebben het niet over het schrappen van Tsjaikovski, maar over het pauzeren van uitvoeringen van zijn werken totdat Rusland zijn bloedige invasie staakt." Dat zegt de minister van cultuur van Oekraïne in een open brief, die 7 december verscheen in de Britse krant The Guardian.

"De Russische cultuur is door leden van het Kremlin gebruikt om hun verschrikkelijke oorlog te rechtvaardigen", vervolgt hij. En alle cultuur die op één of andere manier de oorlog rechtvaardigt, verdient een boycot.

Het is niet voor het eerst dat Oekraïne 'bondgenoten' oproept Russische cultuur uit te sluiten. Er was bijvoorbeeld Oekraïens protest tegen de uitvoering van de opera Boris Godunov van Moessorgski, op 8 december in Milaan. Dirigent Riccardo Chailly reageerde daar eerder afwijzend op: “We zijn allemaal in afwachting van het einde van het conflict, maar de politiek en de gevolgen ervan kunnen niet dwingend zijn voor de cultuur."

Waarom de Oekraïense cultuurminister nu Tsjaikovski specifiek noemt is niet duidelijk. Misschien vanwege de Notenkraker van Tsjaikovski, die traditioneel rond kerst op veel plekken wordt uitgevoerd. Ook weer in Nederland, in januari zelfs met medewerking van balletdansers uit Oekraïne.

Ster advertentie
Ster advertentie