Podium
NTR

Primeur bij De Munt: drie Mozart-opera's in één week

  1. Klassiekchevron right
  2. Primeur bij De Munt: drie Mozart-opera's in één week

Opera De Munt in Brussel heeft een primeur: deze week gaan drie Mozart-opera’s na elkaar in première. Dat meldt de nieuwszender VRT. Met een hoofdrol voor de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten.

Vanavond de eerste Le Nozze di Figaro, donderdag volgt Così fan tutte en zaterdag Don Giovanni. Met dezelfde 13 zangers, hetzelfde orkest en dezelfde dirigent, en wel Antonello Manacorda. Tot 2018 chef bij Het Gelders Orkest.

De extra uitdaging is ook nog eens, dat de drie verhalen vervlochten zijn tot één grote vertelling. Het thema is even actueel als in de tijd van Mozart: liefde, bedrog en machtsmisbruik.
De Munt haalt de drie verhalen naar de huidige tijd, ze spelen zich alle drie tegelijkertijd en binnen 24 uur af, in en rond een flatgebouw in Brussel. Zo lopen personages uit Don Giovanni ook al even rond in Le Nozze. En daar wordt op tv-schermen in een soort CNN-uitzending het overlijden gemeld van de Commendatore, een personage dat pas later opduikt in Don Giovanni.

Volgens Lenneke Ruiten, die in twee opera’s een hoofdrol zingt en figureert in de derde, is dit een ‘enorm en spannend experiment.’

Ster advertentie
Ster advertentie