Podium
NTR

Pianist Leon Fleisher (92) gestorven

  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist Leon Fleisher (92) gestorven

De Amerikaanse pianist Leon Fleisher is afgelopen zaterdag op 92-jarige leeftijd gestorven. Hij was een wonderkind, Hij maakte zijn concertdebuut toen hij 8 was, en trad op met het New York Philharmonic onder Pierre Monteux toen hij 16 was.

Op het hoogtepunt van zijn carrière, in 1964, kreeg hij focale dystonie – een neurologische bewegingsstoornis – in de rechterhand en was gedwongen te stoppen. Na een pauze van enkele jaren begon hij weer te spelen en concentreerde zich op het repertoire voor de linkerhand. Waaronder beroemde werken van Ravel en Prokofjev en opdrachten die hij gaf aan Amerikaanse componisten.

Daarnaast begon hij met dirigeren en lesgeven. Na 30 jaar lukte het Fleisher na alle mogelijke intensieve therapieën gevolgd te hebben om de kracht in zijn rechterhand terug te krijgen. Voorzichtig begon hij weer op te treden, waarbij hij stukken voor één en twee handen afwisselde, en ook met zijn vrouw werken voor piano-vierhandig uitvoerden. ‘Niets voelde fijner,’ schreef hij in zijn memoires over zijn eerste concerten, ‘dan het gevoel van noten die op hun plek vallen, de rechterhand die zingt, de linkerhand die in de lage registers zorgt voor de balans – het was een droom die uitkwam.’ Sinds zijn comeback bracht Fleisher nog twee cd’s uit – die internationaal zeer lovend werden ontvangen.

Ster advertentie
Ster advertentie