Podium
NTR

Laatste nog levende leerling van Rachmaninov tekent contract bij Decca

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Laatste nog levende leerling van Rachmaninov tekent contract bij Decca

Afgelopen zaterdag is pianist Ruth Slenczynska 97 jaar geworden. De Amerikaanse pianist is nog altijd actief en ze heeft onlangs zelfs een contract getekend bij het label Decca.

In de jaren ’60 nam zij ook al cd’s op voor dat label. Dit jaar verschijnt dus weer een cd van haar bij Decca. De titel van de cd is My life in music. En je kunt inderdaad wel spreken van een leven in muziek, want haar carrière op het concertpodium begon al toen zij wereldwijd als wonderkind optrad. Onder dit bericht staan beelden waarop een 5 jaar oude Ruth Slenczynska een menuet van Beethoven speelt. In 1957 publiceerde zij een boek over die tijd: Forbidden childhood.

Zij studeerde later bij onder meer Artur Schnabel, Alfred Cortot en Sergej Rachmaninov. Ruth Slenczynska wordt gezien als de laatste nog in leven zijnde leerling van Rachmaninov. Hun band was volgens Slenczynska heel sterk. Zij verving hem toen hij door een blessure niet kon spelen. Ze dronken samen thee, spraken over muziek en werden goede vrienden.

Ruth Slenczynska gaat met haar tijd mee, want tijdens de lockdown zette ze net als veel pianisten van jongere generaties met enige regelmaat video’s online, waarin zij werken van Beethoven speelde (ter gelegenheid van het Beethoven jaar 2020).

Op de nieuwe cd van de 97-jarige Slenczynska staan werken van Chopin, Debussy, Grieg en Bach. De cd komt later dit jaar uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie