Podium
NTR

Sopraan Christiane Eda-Pierre overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Sopraan Christiane Eda-Pierre overleden

Een zangeres van wie we misschien niet vaak meer horen, maar die heeft meegewerkt aan de herontdekking van een aantal Franse componisten: sopraan Christiane Eda-Pierre. Ze overleed op 5 september jongstleden. Ze was een van de grote sopranen van de tweede helft van de twintigste eeuw.

Christiane Eda-Pierre werd op 24 maart 1932 op Martinique geboren. Ze ging in 1950 studeren aan het Conservatorium in Parijs: aanvankelijk piano, later zang. Aan het begin van haar carrière was ze de eerste zwarte klassieke zangeres die in hoofdrollen te zien was. Ze debuteerde in Bizets Les pêcheurs de perles in Nice en zou gedurende haar carrière in allerlei grote rollen voor coloratuursopraan te horen zijn, zowel uit het Franse repertoire als uit de opera’s van Verdi, Bellini en Donizetti. Ze werd eveneens hoog geacht als vertolkster van de muziek van Wolfgang Amadeus Mozart.

Tegelijkertijd speelde ze een belangrijke rol in de herontdekking van het Franse repertoire uit de barokperiode en de achttiende eeuw. In 1964 zong ze in de eerste moderne uitvoering van Jean-Philippe Rameaus Les Boréades en ze was eveneens te horen in diens Les Indes galantes, Zoroastre en Dardanus. Voor de opera’s waarin ze optrad, bereidde ze zich altijd zeer grondig voor: bijvoorbeeld door zich in te lezen in het literaire werk dat ten grondslag lag aan het tekstboek van de opera.

Haar succes als Antonia in Les contes d’Hoffmann van Offenbach schreef ze bijvoorbeeld voor een groot deel toe aan regisseur Patrice Chéreau:

“Hij had een enorm muzikaal geheugen. Voor mij was hij een musicus. Hij volgde de noten. Hij heeft nooit zomaar iets gedaan met de muziek.”

Ze richtte zich ook op modern werk: zo zong ze onder meer de Engel in de wereldpremière van Saint François d’Assise van Olivier Messiaen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Christiane Eda-Pierre maakte diverse plaatopnamen: ze zong in Benvenuto Cellini en Béatrice et Bénédict van Hector Berlioz onder leiding van Sir Colin Davis. Met dezelfde dirigent was ze Constanze in Die Entführung aus dem Serail. Met dirigent sir Neville Marriner maakte ze een plaat met muziek van Philidor en Grétry.

Eda-Pierre nam in 1986 afscheid van het operapodium, maar bleef tot 1995 recital zingen. In Frankrijk werd ze benoemd tot Grand officier de l'Ordre National du Mérite en Officier de la Légion d'Honneur et Commandeur des Arts et Lettres. Christiane Eda-Pierre is 88 jaar geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie