Podium

Gustavo Dudamel wordt chef bij het New York Philharmonic Orchestra

NTR
foto: AFP / Joel Sagetfoto: AFP / Joel Saget
  1. Klassiekchevron right
  2. Gustavo Dudamel wordt chef bij het New York Philharmonic Orchestra

De 42-jarige dirigent Gustavo Dudamel begint in 2026 als chef-dirigent van het New York Philharmonic Orchestra. Dat maakte het orkest op 7 februari bekend. Dudamel volgt daarmee Jaap van Zweden op, de huidige chef. "Ik ben de musici en het bestuur van het New York Philharmonic Orchestra dankbaar dat we samen aan deze nieuwe en mooie reis mogen beginnen."

Het New York Philharmonic Orchestra, opgericht in 1842, is het oudste symfonieorkest in de Verenigde Staten en heeft met vooraanstaande dirigenten gewerkt, onder wie Gustav Mahler en Leonard Bernstein. Nu is het de beurt aan de Venezolaanse ‘wonderboy’, zoals hij eerder in de Amerikaanse pers werd genoemd.

Met zijn nieuwe aanstelling neemt de populaire Venezolaanse dirigent afscheid van het Los Angeles Philharmonic Orchestra, waar hij sinds 2009 met succes aan het roer staat. Met dat orkest speelde hij in 2019 de soundtrack van Steven Spielbergs remake van West Side Story. Later dat jaar kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame.

El Sistema

Dudamel, geboren in 1981, is muzikaal grootgebracht door El sistema, een groot muziekonderwijsproject in Venezuela om met name arme kinderen een bestaansgrond te bieden. "Ik dank alles wat ik ben aan El Sistema", zei hij eens. Zijn carrière werd een succesverhaal, mede dankzij El Sistema.

In zijn verklaring gisteren zei Dudamel zich te verheugen op de nieuwe periode: "We zijn er samen van overtuigd dat cultuur een betere wereld creëert en dat muziek een grondrecht is voor iedereen."

De maestro is sinds 1999 artistiek leider van het Simón Bolívar Symphony Orchestra in zijn thuisland en sinds 2021 chef bij Opéra National de Paris.

Ster advertentie
Ster advertentie