Podium
NTR

Componist Philippe Boesmans overleden

foto: Olivier Laban Mattei / AFPfoto: Olivier Laban Mattei / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist Philippe Boesmans overleden

Maandagochtend 11 april is bekend gemaakt dat de Belgische componist Philippe Boesmans na een kort ziekbed is overleden.

Philippe Boesmans werd geboren in Tongeren en studeerde piano aan het conservatorium van Luik. Wat componeren betreft was hij autodidact. Nadat hij een tijdje bij de klassieke radiozender van de Franstalige publieke omroep van België had gewerkt, ging hij aan de slag bij de Munt in Brussel, waar hij meer dan 20 jaar huiscomponist was. Directeur Peter de Caluwe zegt:

Quote

Zijn artistieke inbreng voor de Munt en voor de hedendaagse opera is van onschatbare waarde. We willen ons Philippe herinneren om zijn humanisme, zijn humor en zijn generositeit. Hij fungeerde als klankbord voor drie opeenvolgende Muntdirecteurs, was nooit te benauwd om constructief commentaar te geven op de programmering van ons huis, waarvoor hij meermaals originele suggesties deed. Zijn mening telde, als vriend en als professional, en zal zeer gemist worden.

Peter de Caluwe

Voor de Munt schreef hij vele opera’s, waaronder La passion de Gilles (1983), Reigen (1993) en, Wintermärchen (1999). Hij maakte ook een nieuwe orkestratie voor L’incoronazione di Poppea van Claudio Monteverdi. De vernieuwde Munt opende in 2017 met zijn opera Pinocchio. Hij schreef ook muziek voor andere bezettingen. In 1996 scheef hij het verplichte werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd Zang.

Vorig jaar kwam Philippe Boesmans nog in het nieuws omdat zijn appartement in Brussel uitbrandde. Zijn piano en vele documenten gingen daarbij verloren. Het manuscript van de opera On purge bébé kon worden gered. Die opera gaat aan het einde van dit jaar in première in De Munt.

Philippe Boesmans is 85 jaar geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie